dijous, 16 de juliol de 2009

COMUNICAT PREMSA

COMUNICAT DE PREMSA

PRESENTACIÓ DE LA DECLARACIÓ DE METGES CONTRA LA INCINERACIÓ
Dimecres 15 de juliol a les 12h al Col·legi de Periodistes de Barcelona. Rambla de Catalunya 10, 1er. Barcelona

En aquests moments estem patint la nova onada de sector de professionals i empreses de gestió de residus, enginyeries, constructores,..i institucions, administracions catalanes i metropolitanes, que aposten per a la crema dels residus com a “solució” per a fer front al fracàs de la gestió dels residus a Catalunya i a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, en comptes d’apostar per la prevenció dels residus i el seu aprofitament com a recursos.
L’exemple més clar d’aquestes intencions insostenibles és el Pla Metropolità de Gestió de residus Municipals (PMGRM 2009-2016) que aposta per la incineració com a sistema de tractament prioritari de les deixalles.

Reconeguts professionals de la salut signants d’aquesta Declaració presenten la declaració de metges contra la incineració, promoguda per la Plataforma Cívica de Prevenció de residus (PCRR) i el Centre d’Anàlisis i Planificació Sanitària (CAPS).

Aquesta declaració signada per científics i professionals amb els millors historials i les millors autoritats del país en salut: Declaració que te un valor important, ja que els professionals de la salut ens alerten d’aquestes tecnologies que comporten uns riscos al medi ambient i a la salut pública, i és sensat cas d’ells i no d’altres que defensen els seus interessos corporatius i econòmics, i que no han de fer intrusisme ja que qui ha de diagnosticar i opinar sobre si la incineració te riscos i impactes son els metges, epidemiòlegs i toxicòlegs,...

En canvi el col·legi d’Engenyers industrials, altres fòrums de debat i jornades amb participació del sector de la gestió dels residus, dels envasos (no es pot ser art i part) i administracions catalanes, fan apologia descarada de la incineració:
1. Diuen que ara les Instal·lacions i tecnologies molt més segures que fa uns anys en quant a risc pel medi i la salut de les persones:

a. Ara escàndols com el dels incidents recents (de fa dos dies) per contaminació d’alts nivells de metalls pesants a la Incineradora de Biscaia a Zabalgarbi- Bilbo, que ha contaminat aigües, sòl, etc.S’està demanant la parada immediata de d’instal·lació i un pla de tancament.

b. En canvi també es produeixen contaminants com les nanopartícules (PM 0,1) que cap sistema de filtratge de gasos pot garantir que les captin i que el Dr Eduard RF ens parlarà dels riscos a la salut que comporten.

c. Que són font de generació d’energia: però encanvi des d’un punt de vista de cicle de vida s’estalvia més energia mitjançant la prevenció i el reciclatge que la que es recupera mitjançant la incineración. Segons estudis a EEUU , Regne unit, etc. El reciclatge estalvia entre 3 i 5 cops més energia que la que es produeix amb la incineración. A l’AMB compatbilitzem un estalvi de ¿?

d. Que mitiguen el canvi climàtic: segons estudis del MMA de Masachusets per cada tona de residus tractada el reciclatge estalvia CO2e més de 7 cops que si s’aboca i 18 cops amb les incineradores més sofisticades (piròlisis,..) I les convencionals emeten més CO2 que les tèrmiques de carbó (EPA).

e. Amb la fi de l’activitat finalitzen els riscos d’emissions contaminants: en canvi es generen cendres i escòries altament tòxiques que han d’anar a abocadors especials on continua el risc (30 i 10%)

2. Més de 15 metges, toxicòlegs, epidemiòlegs, metges de salut pública,..de reconegida i vàlua científica i prestigi professional avalen el potencial de risc per a la salut de l’activitat d’incineració:

En la presentació de la Declaració el Dr Eduard Rodriguez Ferré Dr en farmacologia, radiologia, Professor investigador en fisiologia i farmacologia ambiental, treballa al Departament de farmacologia i toxicologia de Institut Biomedic de Barcelona (IIBB), CSIC-IDIBAPS, President de científics pel medi ambient (CiMA:Científicos por el Medio Ambiente), ens argumenta com la Declaració confirma els riscos a la salut pública que pot representar el creixement de la contaminació atmosfèrica i els efectes sanitaris d’aquests contaminants i apel·len per a una gestió dels residus més sostenible, preventiva i recuperadora.

correu electrònic: correu@ecologistes.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada