divendres, 11 de desembre del 2009

Jornades "l' Escalfament global. Incineració, soluciço o problema" 30 gener i 1 de febrer

Les Jornades tècniques de debat "L'escalfament global.Incineració de residus, solució o problema?" que organitzem pel 30 de gener i 1 de febrer del 2010, obertes a diversos tipus de destinataris, volen cobrir un buit notable i oferir un espai de confluència de coneixement i de debat divers, ampli i fet amb rigor sobre les conseqüències ambientals, sanitàries, econòmiques i socials que ocasionen els models de gestió dels residus que inclouen la incineració dels residus. Aquesta tecnologia com els abocadors i resta d’opcions de final de canonada són de fet les prioritàries fins ara i tenen uns reconeguts efectes en augmentar el canvi climàtic.

Avui en el nostre entorn i malgrat les declaracions sobre la urgència de contribuir a mitigar el canvi climàtic, els Programes de Gestió de residus a Catalunya (PROGREMIC 2007-2012) i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (PMGRM 2009-2016) prioritzen els tractaments finalistes i especialment la incineració dels residus.

En el marc de les Jornades és presentaran experiències reals de gestió preventiva de residus municipals. Aquestes experiències fonamenten la presentació del Pla alternatiu de gestió de residus de Catalunya, dissenyat a partir de criteris i models preventius de gestió i que permetrien assolir objectius de reducció i recuperació màxima dels residus, minimitzar el tractament finalista, i reduir les emissions que contribueixen a l’escalfament global, la contaminació difusa i el consum d’energia.

Les Jornades tècniques i de debat estan estructurades en dos blocs ben diferenciats, tant pels continguts com per als destinataris a qui estan dirigides.

El dissabte 30 de gener la Jornada es realitzarà al Centre d’Art Santa Mònica de Barcelona (Draçanes)
El dilluns 1 de febrer es realitzarà a la Sala d'actes de l'Edifici Vèrtex
al Campus Nord de la UPC de Barcelona

Us podeu inscriure prèviament, ja que hi han places limitades, al correu cepa@pangea.org o be trucant al telèfon 93 680 27 51

Més info

divendres, 20 de novembre del 2009

Carta al Conseller Baltasar i a Frederic Ximeno, sobre la crema de residus a les cimenteres

Benvolgut Conseller Baltasar,

T'escrivim per demanar-te una resposta, que ja fa un any que us varem presentar, a aquest tema que pot comportar greus agressions a la salut de les persones i més conflictes socials. Aquest conflicte ambiental del foment de la crema de residus en cimenteres, mostra cada cop més la manca de polítiques i pràctiques de participació social en els temes que afecten a la població.

Desprès de la Cimera a Barcelona per preparar la convenció de Copenhaguen i la voluntat al nostre país d'aconseguir objectius i resultats ambiciosos per reduir l'escalfament global, considerem i verifiquem que aquestes voluntats són contradictòries i maniqueistes, ja que es permeten i potencien actuacions potencialment agressives d'augment important d'emissions i de capacitat d'incidir negativament a la salut de les persones.

Per evitar que s'apliquessin aquestes pràctiques inostenibles a les cimenteres catalanes - sota l'eufemisme de crema "biomasa" en cremar fangs d'EDARs, farines carniques,..

.com a substitució de combustibles fòssils (segons el conveni entre Ciment català i l'ACA )- al novembre del 2008 la Federació d'EdC varem presentar en una de les trobades entre el DMAH (Conseller i Drs Generals, Drs d'agències,..) i la Federcaió EdC, una proposta dirigida al DMAH anomenada "Estudi per determinar els riscos ambientals a la salut de les persones de la crema de residus en cimenteres" que t'adjuntem. On demanàvem que abans de donar l'autorització a realitzar aquesta activitat (18 mesos de moratòria) és realitzés aquest estudi, elaborat per científics independents i de reconeguda vàlua científica. Se'ns va respondre que s'estudiaria la proposta i ja ha passat un any, s'han donat excuses i raons diverses, la darrera, que estava sobre la taula de la Genoveva Català (!!).

Demanem una resposta immediata a aquesta proposta formulada fa un any. Ja que el període de moratòria ja finalitza aquest mes a les cimenteres de Sant Feliu i Montcada. I els directius de la cimentera de La Fargue de Montcada ja han convocat una comissió de seguiment on també han convidat als veïns, i que tant la Generalitat (DMHA- La Direcció General de Qualitat Ambiental) com l'ajuntament han decantat la seva assistència (!).

Com el DMAH pot obviar aquestes demandes i desatendre a la població de Sant Feliu i Montcada (i els radis d'afectació) que reclamen una gestió més sostenible dels residus i la protecció de la seva salut. No s'ha d'oblidar que aquestes dues poblacions estan dins del “Pla d’actuació associat a la declaració de les zones de protecció especial de l’ambient atmosfèric pels contaminants diòxid de nitrogen i partícules en suspensió, corresponent a diferents municipis de les comarques del barcelonès, Vallès oriental, Vallès occidental i baix Llobregat aprovades mitjançant el decret 226/06, de 23 de maig.

Us demanem la resposta urgent de la demanda presentada i que s'aturi l'autorització d'aquesta activitat sota el principi comunitari de la Precaució i es desenvolupi l'estudi presentat.

Esperem la vostra resposta,

Federació Ecologistes de Catalunya

dimecres, 7 d’octubre del 2009

CONVOCATÒRIA DE RODA DE PREMSA

CONVOCATÒRIA DE RODA DE PREMSA

ENTITATS VEÏNALS, ECOLOGISTES, DE PAGESOS, METGES I D’ALTRES PLATAFORMES I ENTITATS CIUTADANES ENS OPOSEM AL PROGRAMA METROPOLITÀ DE GESTIÓ DE RESIDUS MUNICIPALS 2009 – 2016 PER INSOSTENIBLE AMBIENTALMENT, SOCIALMENT I ECONÒMICAMENT

Dijous 8 d’octubre 12:00 h

Sala d'actes del Col·legi de Periodistes

Rambla de Catalunya 10, pral.

Barcelona

Davant la imminent aprovació definitiva del PMGRM 2009 – 2016 al Plenari Metropolità d’aquest proper dijous 8 d’octubre, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), la Federació Ecologistes de Catalunya (EdC), entitats de pagesos, el Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS), diverses plataformes contra la incineració de residus, entitats ecologistes i ciutadanes, presentem les nostres al·legacions al PMGRM 2009 – 2016.

Exposarem els nostres arguments respecte la insostenibilitat que suposa fomentar la incineració de residus en un context de LLUITA CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC i denunciarem la hipocresia de les propostes de les nostres autoritats a les Cimeres de Barcelona i Copenhaguen per reduir l’emissió de Gasos d'Efecte Hivernacle mentre es promou l’augment de les emissions de la crema de residus.

Amb l’aprovació d’aquest Programa queda ben pelés que l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus (amb la permissivitat de l’Àgencia de Residus de Catalunya), prioritza la incineració de residus com a sistema bàsic de tractament, promovent noves incineradores de residus o el seu ús com a combustible substitutiu en cimenteres sota l'eufemisme de la seva “valorització energètica”.

Exposarem el contingut de les nostres al·legacions, la situació a Europa i les alternatives. Comptem amb el suport de la Coalició Internacional contra la Incineració de Residus (GAIA) i amb la presència del seu coordinador a Europa, Joan Marc Simon.

Països Catalans, 6 d’octubre de 2009

Contacte: Òscar Pérez 606 871 044 / Mercè Girona 627 454 614

--






divendres, 18 de setembre del 2009

Declaració de GAIA sobre Basura y cambio climático

Si voleu consultar la declaració de GAIA, cliqueu sobre el text:

BASURA CERO PARA CALENTAMIENTO CERO

dilluns, 14 de setembre del 2009

PROPERA REUNIÓ

La propera reunió per per preparar i organitzar la Campanya contra una nova incineradora
metropolitana a.............., es celebrarà el dijous 8 d'octubre a les 17 h al local del CAPS
(Centre d'Anàlisi i Planificació Sanitària)al C/ París 150, 1er 2a
(cantonada Rafel Casanoves i de l'Hospital Clínic) de Barcelona
(parada de metro d'Hospital Clínic).
Us hi esperem!!!

divendres, 31 de juliol del 2009

Article de GAIA

INCINERACION DE RESIDUOS URBANOS EN EL s XXI. SOLUCION O PROBLEMA ?

(Article publicat a la revista Residuos)

Plataforma no incineradora de Vallcarca

Manifest on l'Ateneu Popular de Sitges respecte el PMGRM: punt de vista a la possible construcció d'una incineradora al terme municipal de Sitges i en general al conjunt del país i a la vegada convocant a la societat sitgetana en especial i a tota persona qui vulgui a la constitució d'una plataforma cívica de rebuig.

Incendi a l'abocador de vacamorta

A l'abocador de Vacamorta de Cruilles el dilluns 20 es va produir un incendi molt greu a l'abocador: Notícies: Es produeix un espectacular incendi a Vacamorta visible des dels pobles veïns i aquí a un video: Incendi a l'abocador de Vacamorta

dimecres, 29 de juliol del 2009

Informes en castellà


Si visiteu la pàgina de GAIA l'apartat d'informes podreu trobar molt material en castellà: http://noalaincineracion.org/informes/


Si voleu consultar la declaració dels metges es castellà: www.sinpermiso.info

dijous, 16 de juliol del 2009

Declaració per la retirada del PMGRM

Cliqueu sobre el nom si voleu baixar-vos l'octaveta amb la

DECLARACIÓ PER LA RETIRADA DE LA PROPOSTA DE PROGRAMA METROPOLITÀ DE GESTIÓ DE RESIDUS MUNICIPALS (PMGRM) 2009-2016

l'anirem actualitzant amb les entitats i plataformes que s'hi vagin adherint. Si us hi voleu adherir envieu un correu a: correu@ecologistes.cat


Dossier de premsa i declaració de metges contra la incineració








Si voleu consultar el dossier de premsa on s'inclou la declaració de metges contra la incineració, cliqueu aquí

COMUNICAT PREMSA

COMUNICAT DE PREMSA

PRESENTACIÓ DE LA DECLARACIÓ DE METGES CONTRA LA INCINERACIÓ
Dimecres 15 de juliol a les 12h al Col·legi de Periodistes de Barcelona. Rambla de Catalunya 10, 1er. Barcelona

En aquests moments estem patint la nova onada de sector de professionals i empreses de gestió de residus, enginyeries, constructores,..i institucions, administracions catalanes i metropolitanes, que aposten per a la crema dels residus com a “solució” per a fer front al fracàs de la gestió dels residus a Catalunya i a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, en comptes d’apostar per la prevenció dels residus i el seu aprofitament com a recursos.
L’exemple més clar d’aquestes intencions insostenibles és el Pla Metropolità de Gestió de residus Municipals (PMGRM 2009-2016) que aposta per la incineració com a sistema de tractament prioritari de les deixalles.

Reconeguts professionals de la salut signants d’aquesta Declaració presenten la declaració de metges contra la incineració, promoguda per la Plataforma Cívica de Prevenció de residus (PCRR) i el Centre d’Anàlisis i Planificació Sanitària (CAPS).

Aquesta declaració signada per científics i professionals amb els millors historials i les millors autoritats del país en salut: Declaració que te un valor important, ja que els professionals de la salut ens alerten d’aquestes tecnologies que comporten uns riscos al medi ambient i a la salut pública, i és sensat cas d’ells i no d’altres que defensen els seus interessos corporatius i econòmics, i que no han de fer intrusisme ja que qui ha de diagnosticar i opinar sobre si la incineració te riscos i impactes son els metges, epidemiòlegs i toxicòlegs,...

En canvi el col·legi d’Engenyers industrials, altres fòrums de debat i jornades amb participació del sector de la gestió dels residus, dels envasos (no es pot ser art i part) i administracions catalanes, fan apologia descarada de la incineració:
1. Diuen que ara les Instal·lacions i tecnologies molt més segures que fa uns anys en quant a risc pel medi i la salut de les persones:

a. Ara escàndols com el dels incidents recents (de fa dos dies) per contaminació d’alts nivells de metalls pesants a la Incineradora de Biscaia a Zabalgarbi- Bilbo, que ha contaminat aigües, sòl, etc.S’està demanant la parada immediata de d’instal·lació i un pla de tancament.

b. En canvi també es produeixen contaminants com les nanopartícules (PM 0,1) que cap sistema de filtratge de gasos pot garantir que les captin i que el Dr Eduard RF ens parlarà dels riscos a la salut que comporten.

c. Que són font de generació d’energia: però encanvi des d’un punt de vista de cicle de vida s’estalvia més energia mitjançant la prevenció i el reciclatge que la que es recupera mitjançant la incineración. Segons estudis a EEUU , Regne unit, etc. El reciclatge estalvia entre 3 i 5 cops més energia que la que es produeix amb la incineración. A l’AMB compatbilitzem un estalvi de ¿?

d. Que mitiguen el canvi climàtic: segons estudis del MMA de Masachusets per cada tona de residus tractada el reciclatge estalvia CO2e més de 7 cops que si s’aboca i 18 cops amb les incineradores més sofisticades (piròlisis,..) I les convencionals emeten més CO2 que les tèrmiques de carbó (EPA).

e. Amb la fi de l’activitat finalitzen els riscos d’emissions contaminants: en canvi es generen cendres i escòries altament tòxiques que han d’anar a abocadors especials on continua el risc (30 i 10%)

2. Més de 15 metges, toxicòlegs, epidemiòlegs, metges de salut pública,..de reconegida i vàlua científica i prestigi professional avalen el potencial de risc per a la salut de l’activitat d’incineració:

En la presentació de la Declaració el Dr Eduard Rodriguez Ferré Dr en farmacologia, radiologia, Professor investigador en fisiologia i farmacologia ambiental, treballa al Departament de farmacologia i toxicologia de Institut Biomedic de Barcelona (IIBB), CSIC-IDIBAPS, President de científics pel medi ambient (CiMA:Científicos por el Medio Ambiente), ens argumenta com la Declaració confirma els riscos a la salut pública que pot representar el creixement de la contaminació atmosfèrica i els efectes sanitaris d’aquests contaminants i apel·len per a una gestió dels residus més sostenible, preventiva i recuperadora.

correu electrònic: correu@ecologistes.cat

dilluns, 13 de juliol del 2009

Roda de premsa: 15 de juliol

CONVOCATÒRIA DE RODA DE PREMSA

PRESENTACIÓ DE LA DECLARACIÓ DE METGES CONTRA LA INCINERACIÓ

Dimecres 15 de juliol a les 12h al Col·legi de Periodistes de Barcelona. Rambla de Catalunya 10, 1er. Barcelona


En aquests moments estem patint la nova onada de sector de professionals i empreses de gestió de residus, enginyeries, constructores,..i institucions, administracions catalanes i metropolitanes, que aposten per a la crema dels residus com a “solució” per a fer front al fracàs de la gestió dels residus a Catalunya i a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, en comptes d’apostar per la prevenció dels residus i el seu aprofitament com a recursos.

L’exemple més clar d’aquestes intencions insostenibles és el Pla Metropolità de Gestió de residus Municipals (PMGRM 2009-2016) que aposta per la incineració com a sistema de tractament prioritari de les deixalles.

Atès que, aquest dijous 16 de juliol el plenari de municipis de l’Entitat metropolitana de Serveis Hidràulics i de Tractament dels Residus (EMSHTR) es porta a aprovar aquest Pla Metropolità donem a conèixer el nostre contundent rebuig a aquestes polítiques insostenibles i presentem en primícia la inciativa de professionals de la salut pública de gran prestigi i reconeixement científic a casa nostra i alguns d’ells de reconeixement europeu i internacional, presentem la Declaració de metges contra la incineració.


La presentaran reconeguts professionals de la salut signants d’aquesta Declaració promoguda per la Plataforma Cívica de Prevenció de residus (PCRR) i el Centre d’Anàlisis i Planificació Sanitària (CAPS).

Contactes PCRR: Mercè Girona 627 45 46 14 i Oscar Perez 93 680 27 51/ 680 16 78

Web: www.noincineradorabcn.blogspot.com

correu electrònic: correu@ecologistes.cat

dijous, 9 de juliol del 2009

Una indústria que ven fum


10 arguments contra les noves tecnologies de gasificació, piròlisis i plasma (incineradors per etapes, IPE)


Juny de 2009


llegeix aquí

divendres, 12 de juny del 2009

La darrera reunió es va celebrar el 26 de juny a bcn

La darrera reunió per preparar i organitzar la Campanya contra una nova incineradora
metropolitana a.............., es va celebrar el passat divendres 26 de juny a les 18.30 h al local del CAPS
(Centre d'Anàlisi i Planificació Sanitària)al C/ París 150, 1er 2a
(cantonada Rafel Casanoves i de l'Hospital Clínic) de Barcelona
(parada de metro d'Hospital Clínic).

Crítica del nou PMGRM 2009-2016

CRÍTICA AL NOU PROGRAMA METROPOLITÀ DE GESTIÓ DE RESIDUS MUNICIPALS (PGRM) 2009-2016

Moció per a presentar als ajuntaments

Si voleu un model de moció contra el PMGRM 2009-2016, per adaptar-vos-el i presentar-lo al vostre ajuntament, cliqueu aquí

Octaveta per a fer-ne difusió

Cliqueu sobre el nom si voleu baixar-vos l'octaveta amb la

DECLARACIÓ PER LA RETIRADA DE LA PROPOSTA DE PROGRAMA METROPOLITÀ DE GESTIÓ DE RESIDUS MUNICIPALS (PMGRM) 2009-2016

l'anirem actualitzant amb les entitats i plataformes que s'hi vagin adherint. Si us hi voleu adherir envieu un correu a: correu@ecologistes.cat



dijous, 11 de juny del 2009

Recollida de signatures

Si voleu col·laborar en la recollida de signatures per la NO INCINERACIÓ DE RESIDUS A L'ÀREA METROPOLITANA, cliqueu aquí

DECLARACIÓ PER LA RETIRADA DE LA PROPOSTA DE PROGRAMA METROPOLITÀ DE GESTIÓ DE RESIDUS MUNICIPALS (PMGRM) 2009-2016

DECLARACIÓ PER LA RETIRADA DE LA PROPOSTA DE PROGRAMA METROPOLITÀ DE GESTIÓ DE RESIDUS MUNICIPALS (PMGRM) 2009-2016

No a la incineració dels residus si a la reducció, reutilització i reciclatge!

Aquest Programa de gestió dels residus que proposa l'Entitat Metropolitana és inacceptable ja que reflecteix una política insostenible ambientalment, sanitàriament, socialment i econòmicament.

Considerem que aquest nou PMGRM suposa un nou pas enrere en la gestió dels residus de l'Àrea Metropolitana, ja que renuncia a aplicar un model que es basi en la reducció i recuperació dels residus amb l’excusa que es recull selectivament poc i malament, i donada la dificultat de trobar nous forats d’activitats extractives per omplir-los de residus amb l’excusa de fer “restauració paisatgística” mitjançant abocadors. Aquest PMGRM suposa perdre de nou una oportunitat de posar en pràctica una política de gestió dels residus amb veritables criteris de sostenibilitat, ja que no només no resol els greus problemes ambientals, socials i econòmics que comporta la poca recuperació de residus metropolitans (de només el 21% l’any 2007) sinó que els agreujarà.

El rebutgem per 10 raons:

1. La incineració es la prioritat del nou programa ja que preveu:

- La construcció d’una nova incineradora de 450.000 tn/any de capacitat i

- Adequar la capacitat de la Incineradora de Sant Adrià a 300.000tn/any

- Destinació de residus dels ecoparcs a cremar en cimenteres.

2. No planteja mesures ni compromisos eficaços per reduir els residus

3. Al 2016 assolir els objectius de recuperació del 48%. La Generalitat el preveu al 2012

4. Renuncia a prioritzar la recollida selectiva en origen de qualitat, malgrat el fracàs del model actual dels ecoparcs (solament es recicla el 21% dels residus) i no contempla mesures sancionadores pels municipis que no despleguen la recollida selectiva de qualitat

5. Posa tot l’èmfasi i les inversions en els tractaments dels residus que no provenen de la recollida selectiva mitjançant tractaments de final de canonada (incineració i abocadors) aprofundint els conflictes socials i ambientals de forts impactes al medi i la salut

6. Que les incineradores no fan desaparèixer les deixalles, només les transformen en gasos, cendres i escòries molt més tòxics que els residus originaris omplint els abocadors i dispersant pel medi ambient (a l’aire, el sòl i l’aigua) una gran diversitat de contaminants extremadament perillosos per la salut de les persones i tots els éssers vius: dioxines, furans, PCBs, metalls pesants (plom, cadmi ...), nanopartícules (PM 0,1) i d’altres. Les cendres volants i les escòries sòlides que produeixen les incineradores representen un 30% de les emissions.

7. Agreujament de la contaminació atmosfèrica i el canvi climàtic, incrementarà les afeccions a la salut pública en zones ja prou contaminades. La nova incineradora i la crema en cimenteres estaran en la zona declarada d’Especial Protecció de l’Ambient Atmosfèric.

8. La ciutadania no hem decidit assumir aquest risc ja que no s’ha realitzat cap procés de participació i de codecisió ciutadanes.

9. Cremar residus suposa destruir recursos i desincentiva la reducció i recuperació dels residus i la participació ciutadana, la incineradora necessita un flux constant amb grau de poder calorífic important (paper, plàstics, etc) per garantir la viabilitat tècnica i econòmica.

10. Malbaratament de diner públic: la incineració és massa cara ja que les inversions són del 77’2% del total d’inversions del PMGRM, davant de només el 10% d’inversió en plantes de recuperació (compostatge, triatge,..). Aquests alts costos te un balanç financer de dèficit d’entre 20 i 40 milions d’€ a l’any, que comportarà un augment injust de la fiscalitat, els ciutadans hem de decidir quin model de gestió de residus volem i com s’inverteixen els nostres impostos, en models preventius o insostenibles?.

El PMGRM és insostenible i injust per la ciutadania i reclamem:

- La retirada d’aquest PMGRM i especialment la construcció de la nova incineradora

- Que s’apliqui el principi de la precaució en quant als riscos pel medi i la salut de les persones

- Que s’aposti per aplicar mesures de reducció de residus per ex. sobre les bosses de plàstic, i la implantació del sistema de dipòsit i retorn dels envasos (SDDR) com a sistema majoritari

- Que es prioritzi la recollida selectiva en origen i de qualitat: en els objectius i els recursos

- Que es prioritzin les instal·lacions de recuperació dels residus (plantes de compostatge i metanització, triatge,..) amb criteris de descentralització, proximitat, i simplicitat tecnològica

- Que s’apliquin mesures econòmiques dissuasòries als municipis que no redueixin els seus residus i que no arribin als objectius de recuperació dels residus i que obtinguin resultats de baixa qualitat (molts impropis)

- Que es promogui un ampli debat social i de codecisió sobre les mesures preventives i prioritàries que hauria de contenir aquest Pla

El reciclatge del 60% dels residus suposaria un estalvi energètic del 122% en relació a la crema de residus. Aquest estalvi seria l’equivalent a l’energia produïda per 300 incineradores com la de Sant Adrià.

Denunciem que l’aprovació inicial d’aquesta proposta de PMGRM al mes de juliol porta a realitzar el període d’exposició pública i recull d’al·legacions al mes d’agost, moment de baixa atenció de l’opinió pública, com a operació per minimitzar l’oposició social a aquesta proposta impopular de Programa de Gestió dels Residus Metropolitans.

Àrea Metropolitana de Barcelona, juliol de 2009

PER A MÉS INFORMACIÓ:

Web: www.noincineradorabcn.blogspot.com

correu electrònic: correu@ecologistes.cat Tel.: 936802751 /1678